Verslag van het 6e stadsgesprek

ALMERE – “Er moeten in Flevoland zo’n honderd agenten (fte) bijkomen als we op de juiste sterkte willen komen”, zei Ben Nassir Bouayad, districtshoofd van de Flevolandse politie tijdens het stadsgesprek op 4 oktober in Casa Casla. Bewoners gingen in gesprek mel elkaar, met politie en politiek.

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

De Stadsgesprekken zijn een initiatief van Casa Casla en deze krant. Almeerders kunnen zich laten horen. De aanwezige beleidsmakers, zoals politici, luisterden vooral. Dat bleek in dit Stadsgesprek weer een schot in de roos. Deelnemers aan het gesprek vertelden dat ze zich niet echt onveilig voelen in Almere, maar dat als er bijvoorbeeld inbraken in de straat waren dat dat onveiligheidsgevoel wel toenam. Ook ‘s avonds de deur uitgaan was niet bij iedereen populair. Als gevaarlijke plekken werden de Grote Markt genoemd, vanwege de hangjongeren en vechtpartijen en ook het station Stad Centrum waar overlast van drugsdealers wordt ervaren. “Zoals het daar nu gaat, is het geen visitekaartje voor Almere.”
Ook de overlast van de (soms agressieve) zwervers zorgt voor een aantal aanwezigen voor een onveilig gevoel. Bouayad erkende dat probleem. “We kunnen wel een bon uitschrijven, maar dat is geen oplossing voor het probleem. Ze betalen toch niet. Dan gaan ze misschien een keer de gevangenis in, maar dan begint het verhaal opnieuw. Beter is om deze mensen op een andere manier te helpen, zodat ze geen overlast gáán veroorzaken. In feite komt de politie pas in actie als het uit de hand loopt. De politie het sluitstuk van een probleem.”
Steeds vaker worden daarom zorginstanties door de politie ingeschakeld om hulpverlening te bieden.

Meer lezen? Bekijk hier het originele artikel!