Beleidsplan Casa Casla

CULTUUR

Beleidsplan Stichting Casa Casla 2025 – 2030

Versie 24 februari 2025

Dit plan geeft inzicht in:

• Missie, visie, ambitie en doelstellingen
• Werkzaamheden (projecten en activiteiten)
• Financiën
• De manier waarop de Stichting geld werft
• Het beheer van vermogen
• De besteding van het vermogen

• Het (functioneren van het) bestuur en organisatie

1.Inleiding

Het Casa Casla pand is gelegen aan het Weerwaterplein 3, 1324 EE Almere. Dit gebouw is 15 jaar geleden met publieke middelen gerealiseerd en heeft voordien onder meer gediend als architectuurcentrum. Het pand is in eigendom van de Stichting Casa Casla en wordt door deze Stichting geëxploiteerd.

De Stichting Casa Casla heeft zich bij de herstart in 2020 tot doel gesteld: het realiseren van een (inhoudelijk en financieel) levensvatbaar en zelfstandig functionerend cultuur-, debat- en ontmoetingscentrum & programma, waarbij tenminste voor 5 jaar zicht is op continuïteit.

De Stichting wil Casa Casla (als cultuur-, debat- en ontmoetingscentrum) terug geven aan de stad. Onafhankelijk, laagdrempelig, flexibel en een tikkeltje ondeugend. Voor en door de inwoners van de stad. Sinds de herstart in 2020 zijn de vaste en losse activiteiten en programmering in en van Casa Casla stapsgewijs gegroeid.

Dit beleidsplan wordt gepubliceerd op de website van de Stichting (Casacasla.nl) (voetnoot*).

Op deze wijze informeren wij onze vrienden, sympathisanten, donateurs en betrokken overheden, instellingen, fondsen en bedrijven. Daarmee voldoen wij meteen aan de publicatieplicht die geldt voor ANBI stichtingen.

2.Stichting Casa Casla

Het doel van de Stichting Casa Casla is de inwoners van Almere een laagdrempelig en betaalbaar podium te bieden voor cultuur, debat en ontmoeting. Daartoe exploiteert Casa Casla het gebouw (in eigendom), en draagt zorg voor een kwalitatief goede infrastructuur (beeld, geluid, verlichting, ICT, horeca).

Casa Casla werkt op not for profit basis en keert eventuele overschotten op de exploitatie van het gebouw niet uit. Opbrengsten uit verhuur worden gebruikt om de activiteiten die in de doelstelling passen te programmeren en te bekostigen.Deze doelstelling is een nadere invulling van de statutaire doelstelling (in voetnoot **).

3.Activiteiten

De Stichting zet zich in voor een eigen programmering van Casa Casla als cultuur, debat- en ontmoetingscentrum. Daartoe zijn de laatste jaren diverse (stads)gesprekken/dialogen, tentoonstellingen en culturele optredens georganiseerd.

Deze worden gefinancierd uit enerzijds de vaste- en incidentele huuropbrengsten van ons pand. Anderzijds door het werven van gelden (subsidies, donaties, bijdragen, giften, schenkingen) en / of andere middelen of goederen.

Voor 2025 en verder is ons doel om jaarlijks minimaal de volgende activiteiten te programmeren en organiseren:

  • 10 tentoonstellingen voor Almeerse kunstenaars.
  • 4 (stads)gesprekken/dialogen over actuele onderwerpen in Almere .
  • 4 culturele voorstellingen/manifestaties4.Werven van additionele middelen

Ook personen, bedrijven, overheden of instellingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het realiseren van de bovenstaande doelen.

Dat kan door:

  1. Het verwerven van subsidies van overheden. Deze zijn vaak bedoeld voor het mogelijk maken of in stand houden van bepaalde activiteiten en voorzieningen, onder bepaalde voorwaarden.
  2. Het verwerven van donaties van (publieke en/of private) fondsen.
  3. Sponsoring. Het betreft hier een zakelijke overeenkomst, gericht op profijt voor beide partijen, waarbij de ene partij (de sponsor) een persoon, instelling of evenement financieel en/of materieel ondersteunt en waarbij de andere partij (de gesponsorde) een goed omschreven evenwaardige tegenprestatie biedt die de sponsor helpt bij het realiseren van diens doelstellingen. Het gaat om: een zakelijke overeenkomst (sponsorcontract), prestatie en evenwaardige tegenprestatie.
  4. een eenmalige of periodieke gift, via een (vaste periodieke) schenking of door donateur te worden (door periodiek een donatie over te maken). Daarnaast kan men de Stichting steunen door in het testament de Stichting met een legaat of als erfgenaam te gedenken.
  5. Crowdfunding 


    Aan een gift of donatie kan een bestemming of specifiek doel worden gekoppeld. Het bestuur beoordeelt waar nodig de ingediende voorstellen.Naast financiële bijdragen, kunnen personen of bedrijven de Stichting ook steunen door bij te dragen in middelen en/of materialen, door een bijdrage in tijd en / of een bijdrage in kennis.

Er worden door de Stichting diverse middelen ingezet:
  • Gerichte Fonds- & subsidiewerving.
  • Informatievoorziening op de Casa Casla website.
  • Direct mailing naar personen en bedrijven .
  • Foldermateriaal .
  • Specifieke (crowdfunding) evenementen en acties.
  • Samenwerking met (belangen)verenigingen, instellingen, serviceclubs e.d.
5.Besteding en beheer vermogen
Van de vermogenstoestand en alle werkzaamheden van de Stichting houdt het bestuur een administratie bij. Deze administratie moet up to date zijn zodat op ieder moment inzichtelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn.

Het bestuur van de Stichting legt in de administratie vast de herkomst en besteding van de bijdragen zoals bedoeld onder 4 (inclusief de hoogte van de bijdrage en de datum waarop de bijdrage is toegekend).

6.ANBI

De Stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is daarnaast aangemerkt als culturele ANBI. De stichting heeft geen winstoogmerk. Een ANBI-status maakt het voor bedrijven en particulieren aantrekkelijk om geldbedragen te schenken. Een door de belastingdienst aangewezen ANBI-instelling biedt een donateur de mogelijkheid om zijn/haar giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting af te trekken binnen de daarvoor geldende regels. Een ANBI-instelling zelf hoeft geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen of schenkingen die zij in het algemeen belang ontvangt. Ook de uitkeringen die een ANBI-instelling doet in het algemeen belang zijn vrijgesteld voor het recht van schenking.

RSIN-nummer Stichting Casa Casla 814284759

7.Kosten

Kortheidshalve wordt verwezen naar de Jaarrekening 2024 en de Begroting 2025 van de Stichting. Sinds 2023 draait de Stichting kostendekkend.

8.Organisatie

Het bestuur van de Stichting bestaat statutair uit minimaal drie en ten hoogste vijf leden. Het bestuur zet zich belangeloos in voor de stichting. De bestuursleden ontvangen geen vergoedingen.

Het bestuur bestaat momenteel uit:

De heer Jan van der Schaar, voorzitter
De heer Jan Vogel, secretaris
De heer Theo Seegers, penningmeester
De heer Mattijs Goede, vrijwilligerscoördinatie
Vacature, marketing/communicatie

 

Daarnaast zijn een huismeester (beschutte werkplek) en 7 vrijwilligers actief binnen onze organisatie. Ons streven is te komen tot een forse uitbreiding van het aantal vrijwilligers en verdere versterking van onze organisatie. Daarbij besteden wij specifiek aandacht aan werkzaamheden tbv personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Fair Practice Code, alsook de Code Diversiteit & Inclusie worden door ons toegepast.

Voetnoten

*binnenkort is er een nieuwe website

**De Stichting heeft als statutaire doelstelling: het ontwikkelen en exploiteren van onroerende zaken, ten behoeve van de te Almere gevestigde maatschappelijke non profit instellingen die zich bezig houden met kennis, inzicht en informatie inzake stedelijke ontwikkelingen, inrichting van openbare ruimte in Almere en activiteiten op cultureel en / of maatschappelijk gebied,. Een en ander in de ruimste zin des woords.

 

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

Steun ons

Wanneer u de doelstellingen van de Stichting Casa Casla onderschrijft en u wilt de Stichting en haar activiteiten financieel steunen, dan waarderen wij dat zeer. Uw gift maakt het voor ons mogelijk om Casa Casla als een (inhoudelijk en financieel) levensvatbaar en zelfstandig functionerend debatcentrum en cultuurpodium te laten draaien.

De Stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is daarnaast aangemerkt als culturele ANBI. De Stichting is als zodanig bij de Belastingdienst geregistreerd onder RSIN nummer 814284759. De Stichting is vrijgesteld van belasting over alle verkrijgingen uit schenkingen en testamentaire bepalingen. Er wordt dus géén schenk- of erfbelasting geheven in geval van een gift of nalatenschap.

Schenken aan de Stichting kan op verschillende manieren. Omdat onze Stichting is aangemerkt als een ANBI is daarmee uw schenking volledig aftrekbaar in inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Eenmalige gift

Een eenmalige schenking aan de Stichting mag u op uw fiscaal jaarinkomen in mindering brengen. Daarbij geldt een drempel van 1% (met een minimum van € 60) en een plafond van 10% van het gezamenlijke inkomen van u en uw partner. Meer over het doen van een eenmalige gift en de mogelijkheden kunt u lezen op de website van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/verschil-periodieke-giften-gewone-giften

Periodieke gift

U kunt er ook voor kiezen om uw schenking aan de Stichting vast te leggen in een periodieke schenkingsovereenkomst voor een periode van minimaal vijf jaar, in vijf gelijke delen. Voor dergelijke schenkingen die voldoen aan alle voorwaarden van een periodieke gift geldt géén drempel of een maximum. Het tarief waartegen een schenking aan een ANBI mag worden verrekend, wordt in deze periode geleidelijk aangepast van 51,75% in 2019 naar 37% in 2023 (percentages voor jaren na 2019 kunnen nog wijzigen). Meer over schenken middels een periodieke overeenkomst en de verschillende vormen van verbintenis kunt u lezen op de website van de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/verschil-periodieke-giften-gewone-giften

Legaat

U kunt er ook voor kiezen om een deel van uw erfenis na te laten aan de Stichting. Als u dat wil is het nodig dat u in uw testament onze stichting tot erfgenaam benoemt of ten guste van de Stichting een legaat maakt en daarbij bepaalt welk deel van uw erfenis u aan de Stichting ten goede wil laten komen. Dit kunt u bij een notaris laten vastleggen. Wij vinden het fijn wanneer u ons op de hoogte brengt wanneer u van plan bent om onze stichting in uw testament te benoemen.